Nigdy nie przypuszczałam, że trafię w Polsce do chińskiej restauracji, w której zamiast podania karty dań zapraszani jesteśmy do przedsionka kuchni, aby palcem po szybie akwariów wskazać owoce morza, które trafią na nasze półmiski.
To miejsce z kategorii autentycznych do bólu. Pierwsza próba rezerwacji stolika (po polsku) kończy się odłożeniem słuchawki. Druga (posiłkujemy się wietnamskim, ponieważ częstymi klientami są Wietnamczycy) – przedłużającą się dyskusją po chińsku, w wyniku której tym razem my pasujemy. Przyjeżdżamy z zaskoczenia!
Z naszą polsko-wietnamską poszerzoną rodziną zajmujemy pokój urządzony w stylu azjatyckiego glamour: błyszczące kryształkami kurtyny w kolorze ametystu i skórzane fotele, a na środku okrągły obrotowy stół, zwiastujący ucztę jakich mało. Xing Long to w końcu miejsce, gdzie przyjmowani są oficjele zarówno z chińskiej, jak i wietnamskiej ambasady, a w 2014 r. tutejszy zespół kucharzy obsługiwał samego Xi Jinpinga, Przewodniczącego Chińskiej Republiki Ludowej.
Wraz z Linh biegniemy szybko do kuchni, w której udaje nam się znaleźć wspólny język z obsługującym nas kelnerem. Jesteśmy głodne, więc bierzemy wszystko – od europejskich raków, przez maciupkie ślimaki (które darzymy sentymentem z czasów dzieciństwa), po efektowne kraby, pierożki w bambusowych parnikach, zimne kurze łapki oraz świńskie uszy, żeberka pachnące kuminem. W sumie 14 dań, które w dwie pary z dziećmi dokończymy do ostatniego okruszka.
Z poświęceniem przetestowaliśmy dla Was menu pełne smaków z różnych regionów Chin, a mimo wszystko pozostało nam jeszcze wiele do spróbowania (marzy mi się słynny boczek dongpo w formie piramidy!). Dań było tak dużo, że nie zjedliśmy nawet ziarenka ryżu. 😉 Pamiętajcie o tym podczas zamawiania – to miejsce przeznaczone do ucztowania, więc porcje przewidziane są na minimum 2-3 osoby.
Specjalnością Xing Long są świeże owoce morza (i nie tylko morza – raki w stylu syczuańskim były genialne!) i to na nich należy się skupić. Największym powodzeniem cieszą się kraby i homary, ale można wypatrzyć i takie perełki, jak mięsiste, ale bardzo drogie uchowce (abalone). Żeberka z młodej jagnięciny w stylu Xian też były niczego sobie, ale nie przyjechalibyśmy dla nich specjalnie.
Niestety często polscy klienci przyjmowani są w restauracji słodko-kwaśnym kurczakiem, ryżem z foremki i sałatką z kapusty. Wynika to z chęci ułatwienia zamówienia zgodnie z europejską kulturą kulinarną, czyli jednego dania na osobę. Na szczęście dla upartych, żądnych bardziej autentycznych smaków, przygotowano polskojęzyczne menu wraz ze zdjęciami. Nauczeni doświadczeniem wiemy, że trudności związane z barierą językową najlepiej rozwiązuje komunikacja obrazkowa, dlatego przygotowaliśmy dla Was sporą porcję zdjęć. Powodzenia!
Restauracja Xing Long (兴隆酒店)
Adres: Wesoła 28, Wólka Kosowska
Godziny otwarcia: codziennie 10:00 – 22:00
Numer dla osób polskojęzycznych (Linda): 882 916 666