To prawda, że w Hanoi zupę phở można kupić na prawie każdym kroku. Szkoda jednak tracić czas na wpadki w turystycznych restauracjach (rozpoznać je można po ustawionym na ulicy długim menu z angielskim tłumaczeniem nazw dań i tłumach przybyszów z Zachodu). Idźcie tam, gdzie przygotowywaniu zupy phở poświęcają się kolejne pokolenia i wykorzystajcie nasze wskazówki w praktyce.
A zanim do Hanoi dotrzecie i nogi poniosą Was w pozornie chaotycznym ruchu miasta pozwólcie, że obalę kolejny mit – phở nie jest dostępne o każdej porze dnia i nocy, najpierw sprawdźcie godziny otwarcia, bo niektóre lokale otwarte są tylko kilka godzin i szkoda byłoby je przegapić.
Phở Gia truyền (Phở Bát Đàn)
W tym miejscu panują ścisłe reguły – zamawiamy, odbieramy samodzielnie parzącą w palce miskę zupy i siadamy przy pierwszym wolnym miejscu przy współdzielonym stole. Nie ma czasu na dyskusję, podpytywanie o tajniki wywaru i wielopokoleniową historię tego przybytku. Porządek musi być, bo przed wejściem rośnie kolejka spragnionych phở, uchodzącego za najlepsze w mieście.
Wybór jest prosty: wołowe pho (phở bò) z parzoną wołowiną (tái) lub gotowaną (chín). Dla koneserów znajdzie się i kawałek tłustego mostka (gầu) oraz dodatkowe surowe żółtko (trứng). W ramach dodatków znajdujących się na stole znajdziecie świeżą papryczkę chili, ocet z chili oraz (co mnie zaskoczyło!) dwa sosy: pikantny paprykowy oraz sojowy.
Wywar jest dość słony, ma intensywnie wołowy smak, ale nie jest zbyt klarowny. Mięso cięte jest grubo i niezbyt starannie, a w mojej porcji znalazłam nawet spory kawałek nieopalonego imbiru, rozgniecionego bokiem tasaka. Ten pośpiech w przygotowywaniu zupy oraz obsłudze sprawia, że nie jest to idealne miejsce na delektowanie się phở i chłonięcie atmosfery miasta, ale mimo wszystko Phở Gia truyền broni się smakiem i jakością składników.
Phở Gia truyền (Phở Bát Đàn)
Adres: 49 Bát Đàn, Hà Nội
Godziny otwarcia: codziennie od 6:30 do 20:30
Ceny: 40,000 VND – 45,000 VND
Phở gánh
Nazwa tego ulicznego stoiska nawiązuje do dawnego sposobu sprzedaży zupy phở wprost z bambusowych nosideł. Menu jest proste: pho z parzoną wołowiną (phở bò tái). Wywar nie jest zbyt klarowny, dominuje w nim intensywnie słodko-mięsny smak, a najmocniejszym elementem zupy jest cudownie delikatna, jeszcze różowa wołowina.
PS. Jeśli przyjdziecie pod koniec pracy, zupa może nie być aż tak dobra, ale za to będziecie mieli szansę zobaczyć jak całe stoisko znika w ciągu kwadransa, a właścicielka zanurza się w hanojskim tłumie z bambusowym nosidłem na ramieniu.
Phở gánh
Adres: 4 Hàng Mã, Hà Nội
Godziny otwarcia: 3:30 – 6:30/7:00
Cena: 35,000 VND
Phố Hàng Trống
Dawniej było to niewielkie uliczne stoisko na rogu dwóch ulic w samym centrum Hanoi: Hàng Trống i Hàng Gai. Phở było tu tak dobre, że wkrótce zazdrośnicy doprowadzili do zakazu jego sprzedaży. Właściciele nie ugięli się i restaurację otworzyli we własnym mieszkaniu. Od godziny 16 do 20 przyjmują wiernych amatorów w salonie na matach ze słomy ryżowej, z widokiem na łóżko i ołtarz przodków. To prawdziwy ukryty skarb Hanoi i aby do niego dotrzeć należy wspiąć się po schodach na pierwsze piętro w pierwszej kamienicy po prawej stronie Hàng Trống (stojąc w kierunku kościoła).
Poza rodzinną atmosferą tego miejsca zaskoczyła mnie niespotykana klarowność i jasna barwna phở bò, tajska bazylia w dodatkach i dolewanie wywaru. To najbardziej subtelne i eleganckie phở jakie jadłam w całym moim życiu. Jedyne co mogłabym sobie życzyć to mocniejsze aromatyzowanie przyprawami.
Phố Hàng Trống
Adres: skrzyżowanie Hàng Trống i Hàng Gai, Hà Nội
Godziny otwarcia: 16:00 – 20:00
Ceny: 30,000 VND
Phở 10 Lý Quốc Sư
Sądząc po sieciówkowym wyglądzie lokalu nie miałam wielkich oczekiwań, co do jakości phở. Jak dobrze, że dałam się zaskoczyć! Zupa jest tu robiona na dużą skalę i w szaleńczym tempie, ale najbardziej przypomina tę znaną z Polski – z dość mocnym aromatyzowaniem cynamonem, anyżem oraz czarnym kardamonem. Ogromny ruch sprawia, że wszystko odbywa się szybko i raczej nie ma co liczyć na wspólny stół dla kilku osób – wciskamy się na wolne miejsce, cieszymy się zupą (i klimatyzacją), a następnie zmykamy w miasto.
Wybór rodzajów mięsa wołowego jest imponujący:
- Phở bắp nạm gầu (pho z wołowiną z goleni, łaty i mostka)
- Phở tái bắp (pho z wołowiną parzoną i z goleni)
- Phở tái nạm (pho z wołowiną parzoną i gotowaną łatą)
- Phở tái chín (pho z wołowiną parzoną i gotowaną)Phở nạm gầu (pho z gotowaną łatą i tłustym mostkiem)
PS. Koniecznie spróbujcie ich smażonych na głębokim tłuszczu, wytrawnych ciastek, które macza się w zupie. Uzależniające!
Phở 10 Lý Quốc Sư
Adres: 10 Lý Quốc Sư, Hà Nội
Godziny otwarcia: od 6:00 do 22:00
Ceny: od 50.000 VND do 60.000 VND
Phở Hà – Phở Gà Ta
Skromne stoisko z pho z kurczakiem rozrasta się na chodniku Hàng Hòm wraz z napływem kolejnych klientów. To, co wyróżnia je spośród innych to na pewno nie miła obsługa ?, ale dobrej jakości kurczak ze wsi, a nie chowu przemysłowego. Wywar jest czysty (obowiązkowo w przypadku phở gà), kawałki mięsa soczyste, krojone (a nie rwane palcami), przyjemnym akcentem jest również dodatek pociętych na włoski liści limonki. Polecam szczególnie w trakcie upałów, których w Hanoi nie brakuje.
Phở Hà – Phở Gà Ta
Adres: 5 Hàng Hòm, Hà Nội
Godziny otwarcia: od 18:00 do 23:00
Ceny: od 30,000 VND do 44,000 VND