Ten autorski przepis Karimy Kanjo pochodzi z organizowanych przez nas warsztatów kuchni syryjskiej w Muzeum Azji i Pacyfiku w Warszawie.
Danie to, podobnie jak podpłomyki z pastą z papryki, jada się w syryjskim mieście Aleppo na śniadanie. Jego podstawowym składnikiem jest bób, ale w zupełnie innej postaci niż ta jaką znamy w Polsce. Suszone, małe, czerwone ziarna odmiany bobik gotowane są przez wiele godzin, my jednak skracamy ten proces stosując bób (bobik) w puszcze dostępny w sklepach arabskich.
Ful z bobu
Składniki:
- 400g (1 puszka) bobu odmiany bobik np. marki Durra, dostępnej w sklepach internetowych
- 1 cytryna
- papryka ostra mielona
- 1/2 łyżki kminu rzymskiego
- sól
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki tahini
- 1 dojrzały pomidor
- 2 łyżki stołowe świeżej siekanej pietruszki
Sposób przygotowania:
Bób (bobik) z puszki przelać wraz z wodą, w której się znajduje do małego garnka. Zagotować i odlać.
Przygotować sos łącząc składniki: sok z cytryny + pasta tahini + papryka ostra mielona (do smaku) + pół łyżki płaskiej kminu rzymskiego + sól (do smaku) + 3 łyżki oliwy z oliwek.
Do bobu dodać sos. Ful z wierzchu przybrać pokrojonym w kostkę pomidorem, polać oliwą (1 łyżka), posypać siekaną pietruszką.