Jest coś specjalnego w owocach pomelo. Kiedy palcami rozrywam skórę i odzieram grubą błonę w powietrzu zaczyna unosić się ich słodko-gorzki zapach. To najszybszy i najtańszy sposób na przeniesienie się do Azji Południowo-Wschodniej. Wyobraźcie to sobie. W ciepłą noc czwartego miesiąca lunarnego, czyli mniej więcej w maju, siedzicie pośród drzew pomelo, największych cytrusów. W świetle księżyca upajacie się zapachem ich drobnych, białych kwiatów. Nostalgia jest nieunikniona.
Nazwa pomelo pochodzi z języka holenderskiego i oznacza dużą cytrynę. W porównaniu z nią zawiera jednak znacznie więcej witaminy C, a jego smak jest delikatny i zrównoważony (lekko słodki, gorzki i kwaśny). Często pomelo jada się z solą, a w Kambodży, Laosie, Wietnamie i Tajlandii jest głównym składnikiem wytrawnej, choć owocowej sałatki. Nasza ulubiona wersja tej potrawy to:
Yum som oh (ยำส้มโอ)
Składniki:
- 1 pomelo
- 250g świeżych krewetek
- garść suszonych krewetek
- garść prażonych orzechów arachidowych
- 4 suszone papryczki chili
- wiórki z ½ kokosa
- 3 ząbki czosnku
- ½ cebuli czerwonej (lub 1-2 szalotki)
- olej do smażenia o neutralnym smaku (np. kokosowy)
Sos:
- 2 łyżki tajskiego sosu rybnego
- 4 łyżki mleka kokosowego
- 2 łyżki cukru palmowego
- 4 łyżki sosu z tamaryndowca (pastę rozpuszczamy w gorącej wodzie)
- 1 łyżka pasty chili prik pao
Sposób przygotowania:
Pastę z tamaryndowca namaczamy w gorącej wodzie. Czosnek siekamy, a następnie smażymy na bardzo małym ogniu aż zrobi się złoty i chrupiący. Po zdjęciu go z patelni, na jeszcze gorący tłuszcz wrzucamy na chwilę suszone chili – nabierze pięknego czerwonego koloru i połysku. Kokosa rozbijamy tępą stroną ostrza tasaka, odlewamy sok i wyskrobujemy miąższ z wnętrza jednej z połów. Jeśli nie posiadamy specjalnie do tego przeznaczonego narzędzia to w tej roli sprawdzi się również nasz swojski wycinak do szypułek pomidorów. Wiórki prażymy na suchej patelni. Suszone krewetki również prażymy, a następnie rozdrabniamy na pył w młynku do przypraw. Orzechy rozdrabniamy, a cebulę szatkujemy. Przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki ze sobą. Krewetki gotujemy przez 2 minuty i szybko schładzamy w zimnej wodzie. Osuszamy i kroimy na 1cm kawałki.
Pomelo obieramy i dokładnie oczyszczamy z błon, a następnie dzielimy na drobne cząstki. Dodajemy cebulę, krewetki i mieszamy z sosem. Przed samym podaniem posypujemy suchymi składnikami: orzechami, chrupiącym czosnkiem, pyłem z suszonych krewetek oraz wiórkami kokosa. Chili podajemy w całości, jeśli tak jak Tajowie lubimy zagryzać nim sałatkę lub rozdrobnione dodajemy na koniec. ทานให้อร่อยนะ!