X

Koreańska sałatka z kolorowej marchwi

Jaskrawe kolory marchwi aż proszą się o równie temperamentne połączenia smakowe, dlatego dziś będzie niegrzecznie. W koreańskiej kuchni rzadko stosuje się kolendrę, ale na złość regułom przypuściłam jej zmasowany atak i sparowałam z klasykami: olejem sezamowym oraz pikantną pastą gochujang. Efekt? Uzależnienie – usta pieką, dusza śpiewa.

Składniki:
  • 800 g marchwi (fioletowa, biała, pomarańczowa)
  • ½ pęczka kolendry
  • 1 łyżka ziaren kolendry (uprażonych, a następnie zmielonych w moździerzu lub młynku do kawy)
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • 1 łyżka pasty gochujang
  • ½ łyżki oleju sezamowego
  • ½ łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 – 4 łyżki octu ryżowego
Sposób przygotowania:

Nożem do obierania kroimy marchew w długie cienkie wstążki. Łączymy składniki sosu: kolendrę, pastę gochujang, cukier, sól oraz ocet. Następnie do marchwi dodajemy posiekaną kolendrę, polewamy sosem, posypujemy sezamem i skrapiamy olejem sezamowym. Sałatkę mieszamy przed jedzeniem.

Zainteresowanych tematem kolendry 고수 (gosu) w kuchni koreańskiej odsyłam na bloga Koreaforniancooking.com

Podobne wpisy