X

Karmelizowane słodko-kwaśne żeberka

Szykujemy się do kulinarnego wyjazdu do Chorwacji, ale pomiędzy pakowaniem a planowaniem trasy postanowiliśmy podzielić się z Wami przepisem na nasze „danie powrotowe” – takie, które smakuje dla nas domem.

Karmelizowane słodko-kwaśne żeberka (sườn xào chua ngọt) to klasyczny comfort food o wietnamskich korzeniach, który przygotowujemy z zamkniętymi oczami, ale nastawionymi uszami i nosem – to one dają wskazówki czy proporcje słodko-kwaśnej zalewy są odpowiednie, kiedy żeberka zaczynają się smażyć i jak długo powinny się karmelizować.

Karmelizowane słodko-kwaśne żeberka (sườn xào chua ngọt)

Składniki:
  • 1kg żeberek wieprzowych (wąskich i dość chudych)
  • 3 łyżki octu ryżowego (lub jasnego winnego)
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • ½ -1 łyżeczka pieprzu białego
  • 1 łyżka cukru (½ łyżki do zalewy, ½ łyżki do skarmelizowania)
  • 1-2 świeże papryczki chili bird’s eye
  • 2-4 ząbki czosnku
  • ½ dużej cebuli

Sposób przygotowania:

Żeberka kroimy na pojedyncze części z kostką – powinny być na tyle wąskie, aby bez trudu unieść je pałeczkami (o ile powstrzymacie się przed jedzeniem ich palcami). Smażymy na patelni, której wielkość powinna pozwolić na ich ciasne ułożenie obok siebie. Kiedy zarumienią się z obu stron zalewamy je wodą do ¾ wysokości. Dodajemy sos rybny, ocet ryżowy, pieprz, ½ łyżki cukru, papryczkę chili rozciętą wzdłuż, rozgniecione ząbki czosnku oraz pokrojoną w piórka cebulę. Zamykamy patelnię przykrywką i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Następnie podnosimy pokrywkę i na ostrym ogniu odparowujemy powstałą zalewę. Kiedy żeberka zaczną się smażyć zmniejszamy ogień i posypujemy je cukrem. Powoli karmelizujemy je (my lubimy lekko przypieczone, aby wydobyć dla równowagi gorzki smak).

Podajemy z ryżem jaśminowym oraz szybkimi piklami z marchewki i kalarepy: warzywa obieramy i kroimy w zapałkę – zalewamy octem ryżowym zmieszanym z cukrem i solą lub sosem rybnym (proporcje według własnego gustu).

Podobne wpisy