W niepozornym, spowszedniałym rau muống – szpinaku wodnym (wilec wodny, Ipomoea aquatica) kryje się prawdziwy smak wietnamskiej kuchni domowej. W swojej ojczyźnie jest tak tani, że w czasach niedostatku zastępuje ryż, na obczyźnie z racji ceny i znikomej dostępności pojawia się na stołach znacznie rzadziej.
Dlaczego warto go spróbować? Jeśli nie zachęci Was oryginalny smak, to może walory zdrowotne. Jest bogaty w wapń, fosfor, magnez, żelazo oraz witaminy C, B1, B2 i PP.
Gdzie kupić?
Szpinak wodny znajdziecie w azjatyckich sklepach spożywczych, a w formie sadzonki – w Ogrodach Ziołowych.
W najbliższych postach przedstawimy Wam trzy proste i szybkie sposoby przygotowania szpinaku wodnego. Zaczynamy od najbardziej popularnego:
Szpinak wodny smażony z czosnkiem (rau muống xào tỏi)
- 1 pęczek szpinaku wodnego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- olej do smażenia o neutralnym smaku
Sposób przygotowania:
Obcinamy twardą łodygę szpinaku (przyda nam się do następnego przepisu), a resztę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i kroimy lub dzielimy palcami na 5cm części. Następnie blanszujemy (aby szpinak nie stracił koloru do wrzątku należy dodać sól), przelewamy zimną wodą i odsączamy. Czosnek obieramy i rozgniatamy bokiem ostrza noża, a następnie lekko podsmażamy na patelni. Dodajemy szpinak wodny, cukier, sos ostrygowy i rybny. Smażymy przez dwie, trzy minuty.