Duszony móżdżek na pobudzenie szarych komórek
Na języku rozpływa się mózg – to fetyszystyczna przyjemność nie tylko dla psychologa. Poprzedza ją jednak dramatyczna walka z błonką…
Na języku rozpływa się mózg – to fetyszystyczna przyjemność nie tylko dla psychologa. Poprzedza ją jednak dramatyczna walka z błonką…
Wbrew pozorom nie jest to trudne zadanie. Dawniej kulinarne eksperymenty na świerkach czy sosnach były kwestią przeżycia na przednówku, obecnie…
Sushi niczym godzilla pochłonęło świat, ale inne japońskie wynalazki kulinarne to jedynie zabawne fakapy. Masło w sztyfcie, kwadratowe arbuzy, nigiri…
Sylwestrową noc spędziliśmy przy wspólnym stole z Hannibalem Lecterem. Kiedy podawał swoim gościom ekstremalnie świeży móżdżek, my delektowaliśmy się carpaccio,…
Dzieje się! Grudzień to miesiąc ekscytacji – warsztaty kulinarne, dyskusje, targi – nieustannie jemy i pęczniejemy od wiedzy, doświadczeń, no…
Danie to budzi we mnie ekscytację wspólnego ucztowania. Proste, skromne, ale sycące – łączące przy stole rozentuzjazmowanych biesiadników, którzy nie…
Lubię jeść owady. Bynajmniej nie ze względu na wrażenia estetyczne czy wzniosłe doznania smakowe. Jem, bo widzę w tym sens.…
Jak powstają zaskakujące połączenia smaków? Co stoi za przebłyskami kulinarnego geniuszu? Czy istnieją jakieś ogólne wzorce determinujące dobór składników? Aby…
Przemierzanie Wietnamu szlakiem kulinarnym niemożliwe byłoby bez sporej dawki kofeiny, którą w postaci kawy z lodem, ratowaliśmy się przed żarem…
Zniknęliśmy z eteru na dłuższy czas. Bardzo ważny czas doświadczania, smakowania, aktualizacji i rewizji własnych poglądów. Spędziliśmy dokładnie 21 dni…