X

Lista

Duszony móżdżek na pobudzenie szarych komórek

Na języku rozpływa się mózg – to fetyszystyczna przyjemność nie tylko dla psychologa. Poprzedza ją jednak dramatyczna walka z błonką…

Wiktoria Górecka

Zjeść choinkę

Wbrew pozorom nie jest to trudne zadanie. Dawniej kulinarne eksperymenty na świerkach czy sosnach były kwestią przeżycia na przednówku, obecnie…

Wiktoria Górecka

Ramen Burger w natarciu

Sushi niczym godzilla pochłonęło świat, ale inne japońskie wynalazki kulinarne to jedynie zabawne fakapy. Masło w sztyfcie, kwadratowe arbuzy, nigiri…

Wiktoria Górecka

Gorzko na koniec roku

Sylwestrową noc spędziliśmy przy wspólnym stole z Hannibalem Lecterem. Kiedy podawał swoim gościom ekstremalnie świeży móżdżek, my delektowaliśmy się carpaccio,…

Wiktoria Górecka

Kuchnia koreańska z ZSRR

Dzieje się! Grudzień to miesiąc ekscytacji – warsztaty kulinarne, dyskusje, targi – nieustannie jemy i pęczniejemy od wiedzy, doświadczeń, no…

Wiktoria Górecka

Kokosowe naleśniki bánh xèo

Danie to budzi we mnie ekscytację wspólnego ucztowania. Proste, skromne, ale sycące – łączące przy stole rozentuzjazmowanych biesiadników, którzy nie…

Wiktoria Górecka

Owadożerstwo

Lubię jeść owady. Bynajmniej nie ze względu na wrażenia estetyczne czy wzniosłe doznania smakowe. Jem, bo widzę w tym sens.…

Wiktoria Górecka

Foodpairing – łączenie smaków dla zaawansowanych

Jak powstają zaskakujące połączenia smaków? Co stoi za przebłyskami kulinarnego geniuszu? Czy istnieją jakieś ogólne wzorce determinujące dobór składników? Aby…

Wiktoria Górecka

Przewodnik po kawie

Przemierzanie Wietnamu szlakiem kulinarnym niemożliwe byłoby bez sporej dawki kofeiny, którą w postaci kawy z lodem, ratowaliśmy się przed żarem…

Wiktoria Górecka

Sałatka z kwiatów bananowca

Zniknęliśmy z eteru na dłuższy czas. Bardzo ważny czas doświadczania, smakowania, aktualizacji i rewizji własnych poglądów. Spędziliśmy dokładnie 21 dni…

Wiktoria Górecka