X

Lista

Niigata Onigiri – najlepszy japoński ryż w Warszawie!

Otworzyć się w okresie tak trudnym dla gastronomii? To wymaga odwagi i... przemyślenia. Dlatego Niigata Onigiri (dawna Pani Onigiri) w…

Wiktoria Górecka

Uprawa kiełków fasoli mung

Czasowe ograniczenia związane z przemieszczaniem się, a szczególnie odwiedzaniem parków i lasów, sprawiły że jak nigdy brakuje nam kontaktu z…

Wiktoria Górecka

Moo Grob (หมูกรอบ) – tajski chrupiący boczek

Trzy powody, dla których powinniście wprowadzić ten przepis w życie? Jest prosty, w podstawowej wersji nie trzeba do niego żadnych…

Wiktoria Górecka

Domowy chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie własnej roboty to wielka frajda nie tylko z jedzenia, ale też z jego przygotowywania. A żeby jego…

Piotr Górecki

Przepis na zakwas żytni – tylko mąka i woda!

Zacznijmy od przepisu. Na samym dole, za przepisem znajdziecie trochę teorii (naprawdę tylko trochę - jeśli interesują was technikalia -…

Piotr Górecki

Pizza Barese – przepis na chrupiącą pizzę po baryjsku

Pytacie często co wtedy, kiedy macie ochotę zjeść wieczorem pizzę, ale na ten pomysł wpadliście dopiero koło południa. Dzisiaj mamy…

Piotr Górecki

Prosty przepis na pizzę

Królowa jednak jest tylko jedna. Pizza neapolitańska. Według naszej zupełnie prywatnej opinii - najlepsza pod każdym względem. (więcej…)

Piotr Górecki

Typy i parametry mąki pszennej – o co w tym chodzi?

Ostatnio w naszej kuchni króluje mąka pszenna. I to nie dlatego, że zrobiliśmy wielkie zapasy – po prostu od jakiegoś…

Piotr Górecki

SHISO Ramen

Na to czekaliśmy od dawna. Wreszcie powiew świeżości w warszawskim ramenowym światku. Przez ostatni rok narzekaliśmy po cichu na niektóre…

Piotr Górecki

Japońskie noże od Kamimoto

Na nadchodzące urodziny postanowiłem zrobić sobie prezent - być jak Pani Pyza. ;) (więcej…)

Piotr Górecki