X

Lista

UberEATS – rewolucja czy ściema?

Złośliwi mówią, że komputery rozwiązały problemy, których ludzie tak naprawdę nigdy nie mieli. Czy podobnie jest z mobilnymi aplikacjami do…

Piotr Górecki

Warszawski ranking matcha latte

Uwielbiam matchę do tego stopnia, że jestem w stanie wysiedzieć całą japońską ceremonię herbacianą w siadzie klęcznym, ignorując paraliż nóg…

Wiktoria Górecka

Onigiri z Lidla – hit czy kit?

Od niedawna w sieci sklepów Lidl pojawiły się ryżowe kanapki, wkraczamy zatem w nową erę powszechnego dostępu do przejawów kuchni…

Piotr Górecki

Ramen w Uki Uki

Ramen i udon w Japonii rzadko idą w parę. Chociaż oba makarony łączy pszenna mąka to na tym podobieństwa się…

Wiktoria Górecka

Makaron Dan Dan (擔擔麵)

Rzadko zdarza się danie proste, a tak skutecznie przenoszące do samego środka Chin. Makaron Dan Dan (擔擔麵) uderza smakiem intensywnym, że…

Wiktoria Górecka

Bao w The Cool Cat!

Kuchnia zmienną jest i dobrze, bo to znak, że ekipa The Cool Cat słucha klientów, zwłaszcza pożeraczy bao. Huk z…

Wiktoria Górecka

Świńskie uszy z liśćmi limonki (nem tai trộn thính)

Dawniej spożywanie podrobów dyktowane było ekonomią, dzisiaj coraz częściej mówi się o świadomym jedzeniu „od nosa do ogona”. Jeśli chcemy,…

Wiktoria Górecka

Fermentowana wieprzowina (nem chua)

Sama nie wiem, kiedy do mojej głowy wpadła dzika myśl, żeby samodzielnie fermentować wieprzowinę. Nie mniej zdziwieni byli Wietnamczycy z…

Wiktoria Górecka

Kurze łapki aka szpony feniksa

Z niecierpliwością czekamy na restaurację chińską w stylu dim sum/yum cha. Nie, nie chodzi nam o kolejną tanią pierogarnię, ale…

Wiktoria Górecka

Prawdziwy wietnamski fast food

Przy okazji zakupów w sklepach spożywczych w CH Marywilska 44 postanowiliśmy odwiedzić lokal, który darzymy szczególnym sentymentem - jego właścicieli…

Wiktoria Górecka