Kaiseki w Mizu – japoński fine dining
Kuchnia japońska w Polsce, jaką znaliśmy do tej pory, powoli przebrzmiewa. I chociaż nie wierzę w ostateczny kres ery rolek na dostawy,…
Kuchnia japońska w Polsce, jaką znaliśmy do tej pory, powoli przebrzmiewa. I chociaż nie wierzę w ostateczny kres ery rolek na dostawy,…
Nie mam nic przeciwko dobremu fusion. Wręcz przeciwnie - użycie lokalnych składników i podkręcenie klasycznych smaków to coś, czego oczekiwalibyśmy…
Nie wiem jak to się stało, ale wyszliśmy ostatnio z koreańskiej restauracji z ceramicznym naczyniem ddukbaegi (뚝배기). Ten spontaniczny akt serdeczności właścicieli…
Drażnią mnie pojawiające się coraz częściej opinie, że gotowe sushi z japońskich sklepików typu convenience store (Lawson, 7-Eleven czy FamilyMart)…
Z początku trochę sprzeciwialiśmy się (my czyli ja i Pani Pyza) serwowaniu sushi i ramenu w jednym lokalu. Było to…
Wycieczki kulinarne do Wólki Kosowskiej zaowocowały epokowym odkryciem - swojska kiszona kapusta doprawiona kolendrą wietnamską smakuje o niebo lepiej niż…
Kiedy lata temu zawitałam w progi Shoguna wiedziałam, że odkryłam ostoję japońskości zagubioną pośród kabackich blokowisk. Jedno głębokie spojrzenie w…
Coraz częściej pytacie mnie o przepisy na azjatyckie desery. Temat ten nie jest taki prosty jak to by się mogło…
To podstawowe pytanie ma często decydujące znaczenie, bo o tym, że do Wietnamu warto jechać nie trzeba już nikogo przekonywać.…
Wietnamska gastronomia ma wiele twarzy. Po czasach dominacji barów orientalnych przychodzi czas na bistra. Podzielić możemy je na trzy rodzaje…