X

Lista

Kaiseki w Mizu – japoński fine dining

Kuchnia japońska w Polsce, jaką znaliśmy do tej pory, powoli przebrzmiewa. I chociaż nie wierzę w ostateczny kres ery rolek na dostawy,…

Wiktoria Górecka

HAOS – smutny ramen z przemiłą obsługą

Nie mam nic przeciwko dobremu fusion. Wręcz przeciwnie - użycie lokalnych składników i podkręcenie klasycznych smaków to coś, czego oczekiwalibyśmy…

Piotr Górecki

Koreańskie owoce morza z tofu (haemul sundubu jjigae)

Nie wiem jak to się stało, ale wyszliśmy ostatnio z koreańskiej restauracji z ceramicznym naczyniem ddukbaegi (뚝배기). Ten spontaniczny akt serdeczności właścicieli…

Wiktoria Górecka

Tanie sushi w Japonii – warto?

Drażnią mnie pojawiające się coraz częściej opinie, że gotowe sushi z japońskich sklepików typu convenience store (Lawson, 7-Eleven czy FamilyMart)…

Piotr Górecki

Ramen w Sushiya

Z początku trochę sprzeciwialiśmy się (my czyli ja i Pani Pyza) serwowaniu sushi i ramenu w jednym lokalu. Było to…

Piotr Górecki

Kiszona kapusta z kolendrą wietnamską (muối dưa bắp cải rau răm)

Wycieczki kulinarne do Wólki Kosowskiej zaowocowały epokowym odkryciem - swojska kiszona kapusta doprawiona kolendrą wietnamską smakuje o niebo lepiej niż…

Piotr Górecki

Shogun – oldschoolowy japoński grill

Kiedy lata temu zawitałam w progi Shoguna wiedziałam, że odkryłam ostoję japońskości zagubioną pośród kabackich blokowisk. Jedno głębokie spojrzenie w…

Wiktoria Górecka

Kokosowy deser z czerwonym ryżem i bananami w karmelu

Coraz częściej pytacie mnie o przepisy na azjatyckie desery. Temat ten nie jest taki prosty jak to by się mogło…

Piotr Górecki

Ile kosztuje tydzień w Wietnamie?

To podstawowe pytanie ma często decydujące znaczenie, bo o tym, że do Wietnamu warto jechać nie trzeba już nikogo przekonywać.…

Wiktoria Górecka

Xin Chào – Wietnam przy Placu Unii

Wietnamska gastronomia ma wiele twarzy. Po czasach dominacji barów orientalnych przychodzi czas na bistra. Podzielić możemy je na trzy rodzaje…

Wiktoria Górecka