X

Lista

Autentyzm za wszelką cenę

Ten tekst powstawał w mojej głowie już od ponad roku, a kolejne komentarze i dyskusje na fejsbukach sprawiały, że sukcesywnie…

Piotr Górecki

Cafe La Ruina i Raj – smaki Ameryki Południowej

We wnętrzu rozgościło się popołudniowe światło. Golden hour mruga do nas okiem przechodzących ulicą ludzi. Na poznańskiej Śródce jest jak…

Wiktoria Górecka

Omakase w Izumi Sushi Biały Kamień

Podobno w polskiej restauracji sushi od razu można rozpoznać gości, którzy byli już w Japonii. Jak? To proste! Już w…

Wiktoria Górecka

Koreańska uczta u Miry Park

W Krakowie rządzimy się sentymentami, a nie skomplikowanym grafikiem otwierających się i zamykających lokalnych przybytków. Za sprawą piramidalnych zbiegów okoliczności…

Wiktoria Górecka

Chińskie pierożki jiaozi

Kiedy pięć lat temu usiedliśmy przy wspólnym stole z panią Wang nie myśleliśmy o tym, żeby dzielić się z kimkolwiek…

Wiktoria Górecka

PHOBAR – droga w dobrym kierunku

Obserwując zdjęcia na fejsbukowym profilu PHOBARu mieliśmy dylemat czy w ogóle będziemy chcieli odwiedzić to miejsce. Nie mamy nic przeciwko…

Piotr Górecki

Mikoya – wreszcie ramen bar z prawdziwego zdarzenia

Pierwsze kroki w Poznaniu stawiamy przeciskając się w kolejce do ramen baru. Dla lokalsów nie jest to bynajmniej zaskoczeniem, że…

Wiktoria Górecka

Vietnam House – czy Luke Nguyen potrafi ugotować phở?

Kiedy obserwuję współczesną kuchnię wietnamską w Polsce mam wrażenie, że przed moimi oczami rozgrywa się pełna napięcia scena balansowania na…

Wiktoria Górecka

Lotos na 5 sposobów

Kłącze lotosu chodziło za mną odkąd w trzecim sezonie Chef's Table koreańska mniszka Jeong Kwan pokazała swoją interpretację kuchni świątynnej. Jej…

Wiktoria Górecka

Słownik phở

Phở to danie, które doskonale ukazuje potencjał fuzji wielu kultur kulinarnych. Jego światowa popularność oraz krzepiący, comfort foodowy charakter sprawiają,…

Piotr Górecki