X

Lista

“To co Pyza” – wrzesień 2018

Wrzesień już na półmetku, pora więc na drugi odcinek "to co Pyza". Tym razem wybrałem miejsca nie tylko z Warszawy,…

Piotr Górecki

10 miejsc na ramen w Tokio (oraz bonus!)

W każdym zakątku Tokio można znaleźć ramen, ale jeśli naniesiemy wcześniej swoje typy na wirtualną mapę, to niezależnie od tego…

Wiktoria Górecka

Szybka zupa ze szpinaku z krewetkami (canh mồng tơi nấu tôm)

Kuchnia wietnamska jest zwykle czasochłonna, pracochłonna lub ewentualnie czaso-pracochłonna. Występuje w niej jednak kategoria dań, która stanowi wyjątek od reguły:…

Wiktoria Górecka

Czym różni się ramen w Japonii od tego w Polsce?

Od ramenu się nie ucieknie! Za każdym razem, kiedy zaczynam zastanawiać się czy na blogu nie pojawia się za dużo…

Wiktoria Górecka

Jak smakuje najdroższe nigiri w Polsce?

Teksty krytyczne powstają w bólach i zastanawiamy się długo czy w ogóle je tworzyć. Budzą one negatywne emocje u restauratorów,…

Piotr Górecki

(Mini) encyklopedia stylów ramenu

Tyle razy słyszałam już: jest tyle rodzajów ramenu, ilu kucharzy. To wygodne zdanie-wytrych, które pozwala na zignorowanie bogactwa regionalnych, pieczołowicie…

Wiktoria Górecka

Ryżowy kleik ze szczeżuji (cháo trai)

Szczeżuje pospolite odnaleźć można w łachach, dawnych odnogach Wisły, a blisko Warszawy - chociażby nad Zegrzem. To właśnie tam Wietnamczycy…

Wiktoria Górecka

Czy trzeba „znać się” na jedzeniu, żeby je oceniać?

Podobno kryzysy w social mediach wybuchają w weekendy. Kryzysy w gastro social mediach wybuchają natomiast codziennie. Klienci restauracji narzekają na…

Piotr Górecki

Cukiernia Lourse Warszawa – powrót sławy?

Obco brzmiąca nazwa kryje w sobie ponad 120 lat historii cukiernictwa w Warszawie. Historii łączącej szwajcarskie doświadczenie założyciela Laurentego Lourse'a…

Wiktoria Górecka

Chè bưởi – wietnamski deser z pomelo

A dzisiaj na deser skóra z pomelo! Nie brzmi apetycznie? Nic nie szkodzi - wietnamska kuchnia pełna jest zaskakujących sposobów…

Wiktoria Górecka