X

Lista

Pierwsze omakase – jak się przygotować?

Coraz więcej osób pyta gdzie swoją przygodę z lepszym sushi. Zwykle odpowiadamy: jedź do Kielc albo do Łodzi! W kartach…

Piotr Górecki

Dim sum – nie tylko pierożki

Świat ukochał sobie słowo dim sum jako wygodny worek do którego wrzucić można wszystkie azjatyckie pierożki. Dwie, łatwe do wymówienia…

Wiktoria Górecka

Jak zrobić najlepsze sushi w Polsce?

Od jakiegoś czasu na dobre sushi jeździmy wyłącznie do Kielc i Łodzi. Poza nielicznymi i sporadycznymi wyjątkami, Warszawa pod tym…

Piotr Górecki

Arigator Ramen Shop – nowe menu, ten sam…

Arigator to chyba jedyne miejsce z ramenami w Warszawie, w którym menu gruntownie zmienia się raz na kilka miesięcy. A…

Piotr Górecki

“To co Pyza” – Warszawa, październik 2018

Poprzenie edycje "To co Pyza" spotkały się z ciepłym odzewem z Waszej strony, więc nowa świecka tradycja będzie kontynuowana. Tym…

Piotr Górecki

„Byłem w Japonii”, czyli jak rozwścieczyć restauratora

Rozmawiając ze znajomymi restauratorami, odnoszę wrażenie, że najbardziej irytującym tekstem, którym gość restauracji może rozpocząć rozmowę z szefem kuchni, kelnerem…

Piotr Górecki

Koreański grill w MEI

MEI to jeden z nasłynniejszych stołecznych lokali specjalizujących się w potrawach do grillowania w koreańskim stylu. Chociaż słabość do przypieczonych…

Wiktoria Górecka

Czy glutaminian sodu ci szkodzi? Fakty i mity o MSG

Żyjemy w czasach paradoksów. Możemy jeść wszystko, obawiamy się jeść cokolwiek. W konsekwencji  dźwignią marketingu jest nie bogactwo składu, a…

Piotr Górecki

Jak wyglądał najlepszy posiłek w moim życiu?

Kolejne wizyty w restauracjach sushi w Tokio przebywają u mnie zawsze według tego samego wzoru: po zakończeniu dzwonię do Pana…

Wiktoria Górecka

Trendy kulinarne 2019 – o karmieniu umysłów, a nie tylko ust

Ponad wszystkimi trendami - od odejścia od wątpliwego etycznie spożywania produktów odzwierzęcych (fleksitarianizm, wegetarianizm i weganizm) po odpowiedzialne podejście do…

Wiktoria Górecka