Podczas relacji z wyjazdu do Bangkoku pojawiały się pytania dotyczące inspiracji Markiem Wiens z migrationology.com. I ja się tym pytaniom nie dziwię. Nie ma chyba wiele lokali w sercu Tajlandii do których ten lokalny (ale o globalnej sławie) youtuber by nie zawędrował. Z perspektywy podróżnika (turysty?) kulinarnego wykonuje on świetną pracę, ponieważ przede wszystkim znosi ograniczenia bariery językowej. Jego szczegółowe relacje dostarczają nazw dań w formie transkrypcji fonetycznej, jak i w oryginalnym zapisie (alfabet tajski). Zdjęcia lokalu ułatwiają też dotarcie we właściwe miejsce lub zlokalizowanie stoiska w większych skupiskach streetfoodu, a adres w lokalnym języku to często warunek konieczny w komunikacji z kierowcami (trudno oczekiwać od wszystkich znajomości alfabetu łacińskiego, w którym zapisane są nazwy np. w mobilnej wersji Google Maps.
Poza Markiem polecam przede wszystkim osobiste kontakty z lokalnymi foodie, bo wbrew pozorom nie każdy kierowca tuk tuka jest wyznacznikiem gustu, który zaprowadzi nas do najlepszych knajp w mieście. Na Instagramie podglądam m.in. @pongtap_lunlaman, @phedphed_food, @eatleklek czy zawodowego obżeracza @chumnan_101. Chętnie zaglądam po aktualne informacje kulinarne na profil serwisu wongnai.com czy bkkmenu.com, a i rekomendacje przewodnika Michelin były brane pod uwagę. Co powstaje z tej kompilacji? Pewność najlepszych lokali w mieście? Nie do końca – wybrane miejsca są odzwierciedleniem tego, co jest zgodne z moim gustem. Jeśli więc lubujecie się w mocnych fermentacjach i ucztowaniu, to jest duża szansa, że i Wam spodobają się moje typy. Jeśli nie – to nie musimy rozstrzygać kto ma rację, a kto nie – po prostu różnimy się od siebie pod względem preferencji, ale na szczęście możemy koegzystować ciesząc się tą różnorodnością.
Podczas bardzo intensywnego pobytu w Bangkoku poszukiwałam inspiracji, które udałoby się przenieść na polski grunt, dlatego wśród poniższych lokali nie znajdziecie żadnych reprezentujących kuchnię wysoką – rozumianą dwojako, czyli tradycyjną, osadzoną w tradycjach królewskiego dworu, ale i współczesną – fine diningu powstającego na styku różnych kultur kulinarnych i kładącego duży nacisk na techniki. Na to przyjdzie jeszcze czas, a zamiast – garść wskazówek jak i gdzie zjeść tajski rodzinny posiłek. Spośród dziesiątek odwiedzonych lokali wybrałam dla Was 10 pewniaków.
Kaw Moo Rama 5 (คอหมูพระราม5)
Coś dla amatorów grilla i wyjazdów za miasto. Niedaleko autostrady i wielkiego ronda Rama 5 znajdziecie młodych ludzi ogarniętych pasją gotowania, którzy łączą tradycję z nowoczesnością: marynowaną karkówkę przesiąkniętą dymem z jajkami sous vide. Warto polować na codzienne specjały, ale już sama wyprawa do samoobsługowego stoiska z sosami i świeżymi warzywami jest przygodą. Poważnie! Co powiecie na sos rybny o konsystencji miodu?
Kaw Moo Rama 5 (คอหมูพระราม5)
Adres: 150 ราชพฤกษ์ Tambon Bang Khun Kong, Amphoe Bang Kruai, Chang Wat Nonthaburi 11130
150 ราชพฤกษ์ ตำบล บางขุนกอง อำเภอ บางกรวย นนทบุรี 11130
Godziny otwarcia: pon. zamknięte, wt-czw. 11:00–21:30, pt. zamknięte, sob.-niedz. 11:00–21:30
Telefon: +66 92 516 6535
Ruean Panyah (ร้านเรือนปั้นหยา) – 1*Michelin
Rodzinna restauracja oddalona o godzinę jazdy od Bangkoku. Zamiast stolika wybrać możemy dom, w którym chcielibyśmy zjeść posiłek – każdy o indywidualnym stylu, ale jedno jest w nich wspólne: nagromadzenie zieleni, starych mebli i obrazów. Można odprężyć się i nacieszyć jakością posiłku – w menu nie znajdziecie wymyślnych dań, ale ich dopracowanie robi wrażenie. To tu zjadłam jedne z największych i najlepszych krewetek mojego życia, ale nawet tak drobne elementy jak drzewne fasole (nasiona parkii wspaniałej, sataw สะตอ) czy karambole smakowały lepiej niż gdziekolwiek indziej.
Ruean Panyah (ร้านเรือนปั้นหยา)
Adres: Mahachai, Mueang Samut Sakhon, Samut Sakhon, Tambon Mahachai, Amphoe Mueang Samut Sakhon, Chang Wat Samut Sakhon 74000
Mahachai, Mueang Samut Sakhon, Samut Sakhon, ตำบล มหาชัย อำเภอเมืองสมุทรสาคร สมุทรสาคร 74000
Godziny otwarcia: pon.-niedz. 11:00-20:00
Telefon: +66 62 242 4707
Pad Thai Baitong (ผัดไทใบตอง)
Dlaczego warto fatygować się do tego nieoczywistego miejsca na pad thaia? Potencjał kryje się w dość rzadko spotykanych, opalanych węglem drzewnym, paleniskach, których płomienie liżą pozostające w ciągłym ruchu woki. Dzięki temu pad thai zyskuje charakterny aromat! Co poza tym? Do klasycznych składników trafiają wieprzowe skwarki i dość spore krewetki (niestety nie tak smaczne jak możnaby oczekiwać – hodowlane, ale innych trudno spodziewać się w opcji streetfoodwej).
Pad Thai Baitong (ผัดไทใบตอง)
Adres: 95 Charan Sanitwong 45 Alley, Khwaeng Arun Amarin, Khet Bangkok Noi, Krung Thep Maha Nakhon 10700
95 ซอย จรัญสนิทวงศ์ 45 แขวง อรุณอมรินทร์ เขต บางกอกน้อย กรุงเทพมหานคร 10700
Godzinny otwarcia: pon.-niedz. 11:00–14:00, 17:00–21:00
Telefon: +66 2 434 9705
Dee Moo Satay (ตีหมูสะเต๊ะ)
To chyba najbardziej efektowne uliczne stoisko – grille na których szykowane są wieprzowe sataye ciągną się na długość 10 m. Sympatyczna obsługa dokłada do nich pajdy podpieczonego tostowego chleba, szybkie pikle z ogórka i szalotki oraz najważniejsze – gęsty, orzechowy sos.
Dee Moo Satay (ตีหมูสะเต๊ะ)
Adres: 64 Plaeng Nam Rd, Khwaeng Samphanthawong, Khet Samphanthawong, Krung Thep Maha Nakhon 10100
64 ถนน แปลงนาม แขวง สัมพันธวงศ์ เขต สัมพันธวงศ์ กรุงเทพมหานคร 10100
Telefon: +66 02 437 1172
Som Tam Jay So (ร้านส้มตำเจ๊โส)
Oczywiście najlepiej jest doświadczać kuchni regionalnych w miejscu ich pochodzenia, ale Bangkok ze swoim potencjałem wielomilionowego miasta oferuje dostęp do specjałów z różnych zakątków kraju na bardzo wysokim poziomie. Jeśli więc macie ochotę na rozsmakowanie się w kuchni Isaanu to dobrze trafiliście. Możecie jednak delikatnie się ugrillować, bo siedząc we wnętrzu restauracji będziecie zaangażowani w powstawanie zamówienia. Po pierwsze należy samemu chwycić za metalowy kubek i nagarnąć nim porcje kruszonego lodu, oczekując na napoje. Następnie w nasze dłonie powinien trafić koszyk, do którego nakładamy ryż kleisty z termosu. Wtedy dopiero mamy czas, aby przyjrzeć się sprawnej pracy całego zespołu – kurczak, karkówka i niewielki młody sum dymią się powolutku, a na froncie restauracji energicznie mieszana jest w moździerzu sałatka z papai, roztaczając mocny zapach fermentowanych ryb. Dla mnie tak wygląda raj!
Dla ułatwienia menu:
- larb pla duk (ลาบปลาดุก) – rybna (sum) sałatka z szalotką, ziołami i prażonym ryżem (khao khua)
- laab neua (ลาบเนื้อ) – sałatka z siekanej wołowiny z szalotką, kolendrą i prażonym ryżem
- pla duk yang (ปลาดุกย่าง) – grillowany młody sum
- pik gai yang (ปีกไก่ย่าง) – grillowane kurze skrzydełka (przy składaniu zamówienia należy podać liczbę)
- kaw moo yang (คอหมูย่าง) – grillowana karkówka
- tom sab moo (ต้มแซ่บหมู) – kwaśna zupa na wieprzowym żeberkach z kolendrą
- som tam sua (ส้มตำซั่ว) – sałatka z zielonej papai, z krabami i makaronem
- tam pa (ตำป่า) – sałatka z zielonej papai ze ślimakami w stylu dzikim (jungle salad)
Som Tam Jay So (ร้านส้มตำเจ๊โส)
Adres: Soi Phiphat 2, Khwaeng Silom, Khet Bang Rak, Krung Thep Maha Nakhon 10500
ซอย พิพัฒน์ 2 แขวง สีลม เขต บางรัก กรุงเทพมหานคร 10500
Godziny otwarcia: codziennie od 8:30 do 16:30
Telefon: +66 085 999 4225
Tom Yum Goong Banglamphu (ร้านต้มยำกุ้งบางลำพู)
Uliczne stoisko jakich pełno w Bangkoku. Szczerze mówiąc, kiedy zobaczyłam krzykliwy baner reklamujący je jako polecane przez chińskiego blogera chciałam uciekać jak najdalej. Zdecydowaliśmy się jednak zaryzykować i muszę przyznać, że pomimo nie najwyższej jakości krewetek była to jedna z najlepszych tom yum goong (ต้มยำกุ้ง). Wyróżnikiem ostro-kwaśnej zupy z krewetkami jest jej zawiesistość – mimo, że przygotowywana jest na naszych oczach, to jej baza szykowana jest dużo wcześniej. Powstaje na skorupach i wnętrznościach krewetek, więc mimo, że jej grudkowata konsystencja nie wygląda najlepiej to krzyczy intensywnością smaku.
Tom Yum Goong Banglamphu (ร้านต้มยำกุ้งบางลำพู)
Adres: Soi Kraisi, Khwaeng Talat Yot, Khet Phra Nakhon, Krung Thep Maha Nakhon 10200
Soi Kraisi, แขวง ตลาดยอด เขต พระนคร กรุงเทพมหานคร 10200
Godziny otwarcia: pon.-niedz. 9:00-18:30
Ruam Tai (ร้านรวมใต้) – kuchnia południowej Tajlandii
Jeśli lubicie eksperymentować z nowymi składnikami to lokal idealny. To tutaj można zjeść liście i owoce drzew, które nie mają swoich polskich nazw, a przy dobrym skomponowaniu posiłku można zwariować ze szczęścia, ponieważ każde danie dostarcza zupełnie innych wrażeń (chociaż nie zawsze musi smakować).
Do tego cudowna atmosfera – właścicielka i obsługujące kobiety cieszyły się naszym zachwytem nad jedzeniem, a stały klient nie mógł wyjść z podziwu jak udało nam się zawitać w progi restauracji i dlaczego jemy chili jak szaleni.
W menu znaleźć można m.in.:
- Kwaśne curry z łodygami kolokazji jadalnej (แกงส้มออดิบ gaeng som aw dip)
- Curry z wnętrzności rybich (แกงไตปลา gaeng tai pla)
- Smażona na głębokim tłuszczu solona ryba (ปลาเค็มทอด pla kem tod)
- Suche wołowe curry (คั่วกลิ้งเนื้อ khua kling)
- Suche wieprzowe curry (คั่วกลิ้งหมู kua kling moo)
- Curry ze sporą ilością kokosowego mleka i kiszonymi liśćmi i owocami kee lek, polchodzącymi z drzewa kasod, łac. Senna siamea (แกงขี้เหล็ก gaeng kee lek)
- Smażone z jajkiem liście drzewa, którego łacińska nazwa brzmi Gnetum gnemon (ผักเหลียงผัดไข่)
- Curry z drzewnych fasoli (nasiona drzewa łac. Parkia timoriana, taj. liang/riang) z krewetkami (กุ้งผัดลูกเหลียง goong pad look liang)
- Smażone drzewne fasole (parkia wspaniała) z krewetkami (กุ้งผัดสะตอ goong pad sataw)
- Pikantny dip na bazie pulpy tamaryndowca z chili i sporą ilością pieczonego czosnku (น้ำพริกมะขาม nam prik makam)
- Omlet z liśćmi akacji (ชะอมไข่ cha om kai)
- Ostre kwaśne curry z ananasem i rybą oraz morzem soku z limonki (วิธีทำ แกงส้ม gaeng som)
Ruam Tai (ร้านรวมใต้)
Adres: 375/4 Thanon Phran Nok, Bangkok Noi, Bangkok 10700
ที่อยู่ 375/4 ถ.พรานนก บ้านช่างหล่อ บางกอกน้อย กรุงเทพฯ 10700
Godziny otwarcia: pon.-niedz. 6:00-20:00
Sanguan Sri (ร้านสงวนศรี)
Restauracja w starym stylu, ze spokojną senną atmosferą, przypominającą nieco stołówkę zakładową. Wiele intrygujących, rzadko spotykanych dań, które na dodatek występują tylko w określone dni tygodnia, a nawet jedynie sezonowo. Nie jest to do końca comfort foodowy posiłek jeśli zaczniecie eksperymentować z fermentacjami, ale jeśli chcecie poznać wzorcowy dla Bangkoku smak takich klasyków jak zielone curry, Massaman curry czy czerwone curry z kaczką to dobrze trafiliście.
W menu znaleźć można między innymi:
- Rybę żmijogłową smażoną do uzyskania ekstremalnie chrupiącej konsystencji, przypominającej skwarki i… piasek (พริกขิงปลาช่อนทอดกรอบ prik king pla chon tod krob)
- Curry z fermentowanej ryby z bambusem (แกงไตปลา gaeng tai pla) – to chyba najgorsze dla Polaków połączenie ze względu na awersję względem obu głównych składników
- Zielone curry z wołowiną (แกงเขียวหวานเนื้อ gaeng keow wan neua)
- Zielone curry z rybnymi pulpetami (แกงเขียวหวานลูกชิ้นปลากราย gaeng keow wan lukshin pla krai)
- Czerwone curry z kaczką (แกงเผ็ดเป็ดย่าง gaeng phet bet yang)
- Curry z wieprzowiną i liśćmi kee lek (แกงขี้เหล็กหมูย่าง gaeng kee lek moo yang)
- Fermentowany makaron ryżowy z mlekiem kokosowym, suszonymi krewetkami, ananasem, czosnkiem i imbirem (ขนมจีนซาวน้ำ kanom jeen sao nam)
- Curry Massaman z kurczakiem (มัสหมั่นไก่ Massaman gai)
Sanguan Sri (ร้านสงวนศรี)
Adres: 59/1 Witthayu Rd, ลุมพินี ปทุมวัน Krung Thep Maha Nakhon 10330
59/1 ถนน วิทยุ ลุมพินี ปทุมวัน กรุงเทพมหานคร 10330
Godziny otwarcia: pon.-sob. 10:00-15:00, niedz. zamknięte
Ryż kleisty z mango w Kor Panich (พานิช)
Stoisko z mango, które funkcjonuje w tym miejscu od ponad 80 lat przerodziło się w tradycyjną elegancką cukiernię z ryżem kleistym z dodatkiem mleka kokosowego i idealnie dojrzałego mango lub duriana. Sprężysty, elastyczny ryż z przyjemnym balansem słonego i słodkiego smaku sprawia, że po zjedzeniu porcji marzy się powrocie na kolejną.
Kor Panich (พานิช)
Adres: 431-433 Thanon Tanao, San Chao Pho Sua, Phra Nakhon, Bangkok 10200
431-433 ถนนตะนาว แขวง ศาลเจ้าพ่อเสือ เขต พระนคร กรุงเทพมหานคร 10200
Godziny otwarcia: pon.-niedz. 7:00-18:30
Ran Gaeng Pa Sriyan (แกงป่า ศรีย่าน)
Restauracja dla amatorów ekstremalnie ostrych dań, w szczególności jungle curry (gaeng pa แกงป่า). Tradycyjnie podawane było z dzikiem, ale można wybrać równie zaskakujące mięsa np. żaby, które w połączeniu z pędami bambusa, z charakterystycznym imbirem chińskim (krachai) i różnymi rodzajami bakłażana tworzy złożone pod względem smaku, ale ekstremalnie ostre danie.
W menu również:
- Ostre ślimaki smażone z chińskim imbirem i świeżym pieprzem (hoy comb pad cha หอยขมผัดฉ่า)
- Przepiórka smażona i drobno krojona z liśćmi kaffiru (nok sab pad kee mao นกสับผัดขี้เมา) – trudna konsystencja ze względu na okruchy kości
- Drzewne fasole (parkia wspaniała) smażone z krewetkami (goong pad kapi sataw กุ้งผัดกะปิสะตอ) – pyszne, ale lepsze zjecie w specjalizującej się w południowej kuchni Ruam Tai
Ran Gaeng Pa Sriyan (แกงป่า ศรีย่าน)
Adres: 954 2 Thanon Nakhon Chaisi Rd, Khwaeng Thanon Nakhon Chai Si, Khet Dusit, Krung Thep Maha Nakhon 10300
954 2 ถนน นครไชยศรี แขวง ถนนนครไชยศรี เขต ดุสิต กรุงเทพมหานคร 10300
Godziny otwarcia: pn.-sb. 10:00-21:00, niedz. zamknięte
Telefon: +66 022 414 216
Wyjazd do Bangkoku został zorganizowany w ramach współpracy Pyzy z restauracją tajską Pumpui.