Jeśli tak jak my jadąc do Berlina nie marzycie o tym, aby zajadać się golonką z kapustą, skwierczącą bratwurst czy szpeclami, trafiliście dobrze. Nie zrozumcie nas źle, to dobre pocieszacze w zimowe wieczory, ale kiedy tęsknimy za Azją, wielokulturowość niemieckiej sceny kulinarnej daje nam wiele radości.
Czym różnią się azjatyckie lokale w Berlinie od tych, które znajdziemy w Warszawie czy Poznaniu? Przede wszystkim większą dostępnością do autentycznych specjałów. Mimo wielu podrasowanych wietnamskich i koreańskich knajpek czy ramenów w stylu (con)fusion, idąc naszym tropem traficie na prawdziwe perełki. Niech nie zrażą Was trudności komunikacyjne – wystarczy pokazać zdjęcie upragnionego dania, a wyląduje przed Wami talerz obsypany suszonymi chili czy smażone wieprzowe jelita – kucharz nawet nie mrugnie okiem, że jesteście zwariowaną parą z Polski z trzylatką na pokładzie.
W Berlinie jemy więc do upadłego, ale dla równowagi zaszywamy się na długie deszczowe godziny w Gärten der Welt, ogromnym kompleksie parkowym z ogrodem japońskim, koreańskim, chińskim i balijską szklarnią. Największe wrażenie robi szybkość z jaką trafić możemy z jednego precyzyjnie odtworzonego mikrokosmosu do drugiego. To trochę taka podkręcona Azja bez trudów podróży. Dla nas jest po prostu sentymentalnie, nawet kiedy sprawdzamy, że w ceramicznych misach przed koreańskim domem nie znajdziemy kimchi, a balijskim „grobowcom” brakuje zapachu kadzideł, za to ilość orchidei na metr przekracza wszelkie normy. 😉
To nie nasz pierwszy azjatycki tour po Berlinie i moglibyśmy tak wracać bez końca, bo za każdym razem odkrywamy coś nowego – tym razem chodźcie z nami na specjały z Wietnamu, Tajlandii, Chin, Korei, Japonii i Tajwanu. Będzie pysznie!
Garten der Welt
Adres: Blumberger Damm 44, 12685 Berlin, Niemcy
Godziny otwarcia: pon.-niedz. 9:00-20:00
Wietnam
Saigon Com Nieu
Niepozorny lokal, który w porze lunchu pełen jest amatorów niem-vietu – orientalnej ściemy. Siedzą oni otoczeni menu wypisanym po wietnamsku na ścianach i nawet nie przypuszczają, że można tu zamówić koktajl z duriana (sinh tố sầu riêng) czy najlepsze w mieście chrupiące, kokosowe naleśniki (bánh xèo), nie wspominając już o świetnie doprawionej zupie wołowo-wieprzowej bún bò Huế, która sprawia że wzruszamy się i domawiamy jeszcze na dokładkę phở bò w stylu południowym.
Jeśli tylko znajdziecie jeszcze miejsce to zdecydujcie się na sajgońskie cơm niêu, czyli ryż gotowany w ceramicznym naczyniu z boczkiem sowicie podlanym kokosowym karmelem i sosem rybnym (thịt kho tàu). My już nie daliśmy rady, więc mamy po co wracać.
Ceny atrakcyjne, jakość wybranych przez nas dań i sposób ich podania znacznie przekroczyły nasze oczekiwania (dużo ziół!), a co najważniejsze nie musieliśmy prosić o specjalne menu i przekonywać obsługi o naszej miłości do duriana i pasty krewetkowej. Wygląda to na same plusy – 10/10!
Saigon Com Nieu
Adres: Bülowstraße 9, 10783 Berlin, Niemcy
Godziny otwarcia: pon.-niedz. 11:30-23:00
Madame Ngo Une Brasserie Hanoi
Kiedy jadłam phở w słynnym Vietnam House, którego właścicielem jest Luke Nguyen – najbardziej znany szef kuchni wietnamskiego pochodzenia, autor książek i programów kulinarnych, myślałam że to najdroższa wersja tego dania, jaką dane mi będzie spróbować (w końcu w wywarze pływały plasterki świeżutkiej wołowiny wagyu!).
Myliłam się jednak, najdroższe phở (na dodatek z kurczaka!) zjadłam w Berlinie za całe 13 euro (jeszcze droższe jest z polędwicą). I nie żałuję! Takiego smaku nie znajdziecie na ulicach Hanoi, chociaż zrównoważone doprawienie jest bardzo bliskie oryginałowi. Niemniej jakość składników i dbałość o klarowność wywaru sprawia, że Madame Ngo Une Brasserie Hanoi jest lokalem wybitnym, udoskonalając, a nie oswajając kuchnię wietnamską.
Madame Ngo
Adres: Kantstraße 30, 10623 Berlin, Niemcy
Godziny otwarcia: pon.-sob. 12:00-00:00, niedz. 12:00-23:00
Japonia
Ramen x ramen
Czy to był najlepszy ramen jaki dane nam było jeść? Nie, ale w czasach kiedy definicja ramenu jest tak szeroka przyjemnie jest zjeść danie, które naprawdę nim jest – żadnych dziwacznych dodatków typu płatki marynowanego imbiru czy edamame. Pszenny makaron robiony na miejscu spłaszczonym kształtem bardziej przypominał chiński chow mein, ale był smaczny. Tan Tan ramen uczciwie doprawiony, ciężki od pasty sezamowej i dość pikantny, ale mógłby być bardziej. Shoyu ze sporą porcją chashu i bambusem, ale szybko wypada z głowy.
Ramen x ramen
Adres: Gabriel-Max-Straße 2, 10245 Berlin, Niemcy
Godziny otwarcia: pon.-niedz. 12:00-00:00
Nihombashi
Przyznaję się bez bicia – do tego lokalu wpadłam z Małą Pyzą wiedziona zdjęciami wnętrza. Psychodeliczne kolory, a w menu sushi, kushiyaki i ramen. Nie wiem co mnie podkusiło, aby zamówić tę ostatnią pozycję, ale wszystko było tak bardzo złe. Zamówiłam tan tan ramen, więc powinnam otrzymać porcję dość ciężkiego wywaru z pikantnym mięsem mielonym, olejem chili i ewentualnie pak choiem. Tymczasem letnie danie pozbawione było zupełnie charakteru, a kiedy znalazłam pływającego w nim surowego tuńczyka zapłakałam nad miską i zrezygnowałam z jedzenia.
Zdecydowanie lepiej wpaść tu wieczorową porą na sake niż jeść.
Nihombashi
Adres: Weinbergsweg 4, 10119 Berlin, Niemcy
Godziny otwarcia: pon.-niedz. 12:00-00:00
Tenzan lab.
Kiedy siadłyśmy z Małą Pyzą przy kontuarze lokal wydawał się niepozorny, a nawet tajemniczo mroczny. Do czasu kiedy obsługujący nas Japończyk nie zaczął sypać śniegiem z zielonej, ręcznej maszynki do kakigori! Lód o dużej gęstości zapewnia powstanie delikatnego niczym obłok deseru zalewanego w zależności od wybranej opcji – tradycyjnej lub wegańskiej, mlekiem lub słodkim syropem. Poza klasycznymi smakami takimi jak matcha, od czasu do czasu pojawiają się specjały – z kwiatami wiśni, a nawet fioletowymi słodkimi ziemniakami. Jakość 10/10.
tenzan lab.
Adres: Wörther Str. 22, 10405 Berlin, Niemcy
Godziny otwarcia: pon. zamknięte, wt.-niedz. 13:00-20:00
Korea
Gong Gan
Pozostając w krainie deserów – to miejsce na śnieżny deser w wersji koreańskiej. Bingsu w Gong Gan nie ma zbyt delikatnej struktury, przypomina raczej kruszony lód. Doprawienie intensywnie zieloną herbatą i sporą porcją fasoli azuki jest jednak na tyle kuszące, że jakoś przymykamy na to oko. 8/10.
Gong Gan
Adres: Schwedter Str. 2, 10119 Berlin, Niemcy
Godziny otwarcia: pon. zamknięte, wt.-czw. 12:00-20:30, pt.-niedz. 12:00-22:00
Chiny
Fu Li Lai
To prawdziwy hit naszego wyjazdu! Wiemy, że będzie dobrze już wtedy, kiedy przed naszymi oczami pojawia się karta – chińskie nazwy ciągną się bez końca, ale w pewnym momencie kończą niemieckie tłumaczenia. Brzmi to jak zachęta do wyruszenia w nieznane i szybko przechodzimy na komunikację obrazkową – pokazujemy na telefonie zdjęcia naszych kulinarnych marzeń. Moglibyśmy tak zamawiać jeszcze długo, ale po czwartym daniu właścicielka oświadcza, że więcej nie damy rady zjeść. 😉
Wkrótce z kuchni zaczynają dobiegać odgłosy gotowania i okazuje się, że równocześnie z nami do drugiego stołu siada cała chińska rodzina właścicieli. Jedzenia starcza dla wszystkich na prawdziwą ucztę – nasze skromne zamówienie okazuje się ogromne. Wszystko wygląda tak jak na zdjęciach i smakuje jak u chińskiej mamy – żadnych półśrodków, jak ma być góra chili i pieprzu syczuańskiego to jest i płaczemy jedząc. Cudowne miejsce i jesteśmy totalnie rozbrojeni łatwością z jaką udało nam się zamówić specjały, które w Polsce zdarzają się tylko spod lady.
Polecamy szczególnie ręcznie robiony makaron na zimno z prowincji Shanxi. Ostry, ale orzeźwiający liangpi (陕西凉皮). Amatorów mocnych wrażeń może zainteresować inny specjał z makaronem przygotowywanym na miejscu – zupa ze świńskim jelitem grubym (fei chang mian, 肥肠面)
Na mały głód złapcie chociaż chińskiego burgera z jagnięciną doprawioną w stylu Xian, czyli rou jia mo (肉夹馍). Warto! 10/10.
Fu Li Lai
Adres: Albrechtstraße 74, 12167 Berlin, Niemcy
Godziny otwarcia: pon.-niedz. 12:00-22:00
Tajwan
Cozymazu
Uroczy lokal, w którym jedzenie łączy się z herbatą. Można tu siedzieć godzinami, a w weekendy koniecznie zdecydujcie się na specjalne menu z kleikami, herbacianymi jajkami, ręcznie robionymi pampuchami baozi i słodkościami. Na lunch polecam ryż z duszoną wieprzowiną (lu rou fan, 卤肉饭) oraz pyzy z taro i tapioki (changhua ba wan, 彰化肉圓).
Cozymazu
Adres: Sprengelstraße 39, 13353 Berlin, Niemcy
Godziny otwarcia: pon. zamknięte, wt.-pt. 12:00-22:00, sob.-niedz. 10:00-22:00
Tajlandia
Khwan
Chociaż jestem fanką tajskich cioteczek, które rozkładają się z garnkiem zupy w Thai Parku to muszę przyznać, że w Khwan wiedzą co robią. Lokal znajdziecie w dość specyficznej okolicy pachnącej w równych proporcjach anarchią, hipsteriadą i marihuaną – RAW-Gelände to zrujnowany teren stacji napraw pociągów. Są więc stare tory, industrialne budynki i zniszczone meble nie od kompletu na których lądują talerze z autorską, ale chyba najbardziej autentyczną Tajlandią jaką znajdziecie w Berlinie. Konieczna jest wcześniejsza rezerwacja przez telefon lub formularz kontaktowy, ale warto się pofatygować. Uwaga! Jeśli coś w menu opisane jest jako ostre to rzeczywiście takie jest i wypala nawet takiego chili-heada jak ja.
Szczególnie polecam wędzonego na drewnie kurczaka z sosem tamaryndowym, straszliwie ostre grillowane bakłażany z płynnym jajkiem, proszkiem z prażonego ryżu i sproszkowanymi krewetkami oraz miang kham, czyli zawiniątka w liściach betelu. Jeśli jesteście gotowi na ucztę najlepszym wyborem będzie zamówienie gotowego zestawu degustacyjnego, ponieważ niektóre dania dostępne są tylko w tej opcji.
Khwan
Adres: Revaler Str. 99, 10245 Berlin, Niemcy
Godziny otwarcia: wt.-sob. 18:00-22:00. niedz.-pon. zamknięte